17 Januari, 2021

PKP 2.0 dan Darurat?

| No comment

Masuk 2021 ni, memacam menda jadik. Tak cukup sebulan lagi pun dalam bulan Januari. Dengan banjirnya, dengan gempanya. Memacamlah. Orang pun cakap yang 2021 ni, musim kedua untuk 2020. Hahaha.



Yang terbaru ni, kerajaan dah umum akan menjalankan PKP 2.0. So setakat hari ni, PKP 2.0 ni dah masuk hari ke-5 dah. Di tambah dengan tu, Darurat too was announced by the PM. I just don't get it. Too much politics involved in this. Macam ambek peluang pulak disebabkan Covid-19 untuk terus berkuasa walaupun terang-terang dah tak de sokongan.

Ok! Malas nak pikir pasal politik Malaysia ni. Busuk la semuanya. Yihhh!!!

Pasal PKP 2.0 ni. Walaupun namanya PKP, tapi aku tengok sama je macam PKPB, PKPD dan semua huruf-huruf yang pernah ada belakang PKP tu. Orang ramai masih lagi keluar rumah macam tak de apa-apa. Kereta masih banyak lagi kat jalan raya. Kedai-kedai masih jugak bukak. Orang masih berjogging kat taman-taman awam. SOP semua dah longgar, tak macam PKP 1.0 dulu. 14 hari tu, rasanya macam akan extend lagi la nampaknya.

Yang darurat ni pulak, aku tak nampak pulak apa function dia selain Parlimen yang sedia ada ni tak boleh nak besidang. Tak boleh nak adakan pilihanraya sampai darurat ni resolved. Apa PKP yang sedia ada ni tak berkesan ke nak bendung pendemik ni? Haih!

Aku macam biasa, pergi kerja... tetap. Cuma sekarang ni wfh berselang-seli dengan datang kerja di pejabat. Beli menda makan pun macam biasa, cuma kena rush sebab kedai disuruh tutup pukul 8. Kalau tak, makan megi je la memalam. Tu pun kalau ada stok kat rumah.



Better yet, semalam kes Covid-19 dah capai 4k kes. Haiyo! Takodt. Harap-harap jumlah kes turun la nanti. Aku pun macam dah takut nak keluar rumah. Nasib baiklah aku ni jenis yang tak berapa suka nak keluar kalau tak de benda penting.

Korang tu, kalau tak de benda, duduk je la kat rumah. Ni asyik nak keluar je macam tak de apa-apa. Kang bila dah terjangkit, barulah nak kutuk itu ini. Aku pon, tak de la suka nau terperap kat rumah je, tapi untuk kurangkan keboleh jangkitan ni, better duduk kat rumah. Ni la timenya nak berehat-rehat dan tido sepuasnya kat rumah. Kahs.

Okaylah korang. Jaga diri, jaga jarak, jangan lupa pakai mask, cuci tanyan selalu, tonyoh sanitizer bagai.

Stay safe! 

Tags : , , ,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Bluekkk!!!

Nota Penting

Sorry guys! If you're looking for an informative blog, this is not it. This is my turf, my place to say my shit. But thanks for coming anyway! (^__^)

Ijann

Blog ini telah saya tulis semenjak tahun 2007 lagi sehinggalah sekarang. Ada kalanya saya rajin menambah entri dalam blog ini, tapi bila kemalasan melanda, selalunya saya akan berhenti menulis berminggu-minggu lamanya. Kalau bila datang rajin pulak, sehari sehingga 2-3 entry saya but.

Saya tak terikat untuk menggunakan satu bahasa saja dalam blog ini. Kadang-kala saya gunakan Bahasa Malaysia yang rasmi. Kadang-kala jugak, saya gunakan bahasa pasar. Bahasa Inggeris pulak saya gunakan bila datang rajin nak speaking. Little known selain dari dua bahasa ini, sekali-sekala dalam Bahasa Jepun. Asalkan faham sudah!

Tweet Terkini



Instagram Terkini



Arkib Blog